Een andere WordPress.com site

Deze kerst zou het anders zijn, had ik besloten. In plaats van de benen uit m’n lijf te rennen in het restaurant zou ik voor het eerst thuis met de kinderen genieten van de kerstgezelligheid. Beelden van vroeger kwamen naar boven en deed me verlangen naar rust en geborgenheid. Ik zag het al helemaal voor me; familie rond de kerstboom, gezellig kerstliedjes zingend en dan cadeautjes uitpakken en ’s avonds lekker eten.

De dozen met kerstspullen had ik op tijd van zolder gehaald en alles smaakvol opgehangen en neergezet. De jongens hadden geholpen met de kerstboom optuigen, op hun manier dan. De glinsterende Lametta-sliertjes hadden ze met handenvol in de boom gesmeten. Het zag er niet uit, maar ik had niks veranderd. Hun stralende snuitjes zeiden genoeg. Dit was hún boom.

De kerstboodschappen doen was ook een uitdaging. Het leek wel of half Middelburg nu net in die ene winkel moest zijn. En dat met een schreeuwlelijk in de buggy en de ander die vrolijk verstoppertje ging spelen in de supermarktgangen. Iedere keer kwam hij aanzetten met een andere trofee. Vol overtuiging zeggend: ‘Is lekkuh mama’ en het dan verwachtingsvol naar mij omhoog houdend. Het werd dus een heuse kerstspeurtocht voor mij, want hij weigerde pertinent het terug te zetten en vloog alweer de volgende gang in.

Inmiddels had de jongste – naar vaste gewoonte – een flinke boodschap in z’n luier gedaan. Want ja, daarvoor ga je naar de winkel! De zware lucht prikkelde mijn neusgaten als ik wat in het buggy-netje deed. En als extra attentie voor zijn boodschap zette hij z’n decibellenniveau alsmaar hoger. Snel laadde ik de laatste producten in en sloot aan bij de lange rij voor de kassa. Personeel en klanten keken me misprijzend aan. Ik verstoorde heel de kerstsfeer! Een vriendelijke dame liet ons voor, ondertussen aan haar hoorapparaat friemelend. Met het schaamrood op m’n kaken zette ik snel alles op de loopband, ondertussen hield ik de oudste stevig bij z’n capuchon vast. Nou ja, ik mocht voor, dat was in ieder geval een pluspunt.

Eerste kerstdag begon gelijk goed. Voor dag en dauw waren ze al op, want het was kerst! De heren hadden geen geduld om op de broodjes uit de oven te wachten, want ze hadden de cadeaus onder de kerstboom zien liggen. Om de lieve vrede te bewaren gooide ik gauw m’n planning om en scheurden de jongens het papier van de cadeaus af. Ook van de cadeaus die niet voor hen waren, maar hun moordlustige blik weerhield me ervan er wat van te zeggen. Daarna was het één en al ruzie, want wat de één aan speelgoed had, wilde de andere persé hebben. De hele dag stond die ene kerst-cd knoerhard op, want die vonden de jongens zo mooi. En als de één een dutje ging doen, was de ander hyperactief aanwezig, en andersom.

Uitgeput snakte ik ’s avonds naar het speciale kersttoetje, zodat ik de heren erna in bad en bed kon doen. Hè hè, eerst die stomme CD uit! Ik kon eindelijk op de bank gaan zitten. De stilte sloeg op m’n oren en verbijsterd keek ik in het rond naar de restanten van eerste kerstdag. Wat een puinhoop! Ineens verlangde ik hevig naar die ouderwets gezellige kerst ……. in het restaurant!

© 20101222 Jacqueline Willemsen-de Kort

Dit is een schrijfopdracht van de cursus ‘Klim in je pen II’ door docente Ester van Meurs van http://www.lettervers.nl.
Opdracht: Maak een lijstje met herinneringen over kerst. Kies er eentje uit en schrijf er een verhaal over. Dik het verhaal aan, vanuit je ware herinnering mag er niet-ware fantasie vloeien.

Advertenties

Commentaren op: "Een ouderwets gezellige kerst" (1)

  1. Jan de Jonge zei:

    Erg herkenbaar. Jaren terug wel, maar toch. Leuke korte verhalen van een dorpsgenoot.
    Via, via staat er van mij ook een verhaal in de schrijverscorner van Jan van Damme.
    Een verhalenbundel van mij die tot leuke reacties leidt. Verhalen hieruit voorlezen aan senioren o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: