Een andere WordPress.com site

Het land van de zon.

Egypte, het land van de zon; onze droomreis, zeven jaar voor gespaard. Ook een spannende, want niemand van ons gezin had ooit gevlogen. Voor mij nog specialer, want hoe zou dat gaan nu ik in een rolstoel zat.

het land van de zon

We waren echt vreemdelingen; de taal konden we ons niet eigen maken en zelfs met Engels konden we nauwelijks terecht. Het contact met de Egyptenaren werd tevens vertroebeld omdat overal geld voor werd gevraagd. Opdringerige verkopers klampten zich aan je vast, hardnekkig volhoudend: “One Euro, one Euro!!” Het is nu thuis een gevleugelde uitdrukking geworden.

Egypte, land van imposante indrukken, neem alleen al het verkeer. Alles raasde vlak langs elkaar, daartussen sukkelden ezelkarren met hoog opgetast suikerriet. Het toppunt was toen onze bus, die stevig doorreed, werd ingehaald door een brommertje.

Egyptische mannen dragen jurken (djellaba’s), vrouwen zijn bedekt. Mannen mogen met meerdere vrouwen trouwen, maar worden geacht hun geld en aandacht evenredig tussen hen te verdelen. Als je mooi wil worden bevonden als vrouw met een maatje meer, ga dan naar Egypte, want dan beteken je voorspoed.

Verpletterend waren de rijke cultuurmonumenten, waarbij we ons eerbiedig en nietig als een miertje voelden. En dat te midden van enorme armoe. Vrouwen deden de was in de Nijl tussen de rijstvelden, ernaast een smalle groenstrook met ronkende aggregaten, dan wat lemen hutjes met strooien dak en satellietschotel, daarna alleen woestijn en brandende zon.

Kippenvel kreeg ik toen we tegen zonsondergang in Kom Ombo waren. De stenen met medische hiëroglyfen dampten nog van de hete zon, lichten maakten de tempel tot een Disney-sprookje en daarbij klonk de gebedsoproep vanaf de minaret.

Maar wat mij het meest opviel was wat er ontbrak. Zelfs de nieuwste hotels aan de kust hadden geen zonnepaneel. En dat in het land van de zon.

© 20101201 Jacqueline Willemsen-de Kort

Dit is een schrijfopdracht van de cursus ‘Klim in je pen II’ door docente Ester van Meurs van http://www.lettervers.nl.
Opdracht: we hebben in de les associaties gemaakt bij afbeeldingen. Kies er één uit en schrijf er een column over van maximaal 300 woorden. Start met een pakkende beginzin en eindig met een pointe; een regel die te denken geeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: